A recurrens aphtosus stomatitis egy visszatérő, fekélyes nyálkahártya betegség, mely csak a szájüreget érinti. Egyéb tünetek nem jelentkeznek. Okozhatja immunológiai rendellenesség, hematológiai eltérés, de allergiás vagy pszichológiai okok is állhatnak a háttérben. Klinikai megjelenés alapján három különböző típus különíthető el:

Kis ulcerációk (minor típus; Mikulicz-aphta): kisebbek, mint 1 cm, heg nélkül gyógyulnak.

Nagy ulcerációk (major típus; Sutton aphta): nagyobb, mint 1 cm és lassan, heg hátrahagyásával gyógyulnak.

Herpetiform elváltozások (Cooke aphta): több tíz kis hólyag szerte a nyálkahártyán, főleg a nyelvszéleken; heg nélkül gyógyulnak.

Etiológia: A jelenleg elfogadott koncepció a kialakulás tekintetében, hogy a betegség részben öröklődik, és immunológiai kórképek a kialakulás esélyét növelik. Miller és munkatársai igazolták, hogy a gyerekek érintettsége és a szülők érintettsége között korreláció áll fenn. Egy másik eredményük szerint a manifesztáció 5 éves kor előtt csak 19,7%, míg 5 éves kor után 48,3%, ami a környezeti hatásra enged következtetni. Az immunológiai hátteret is több tanulmány bizonyítja: lymphocytatoxicitás, lymphocyta subpopuláció hiány, monocyták által indukált cytolysis, a mucocután citokin-hálózat diszfunkciója mind valószínűsíthető a kialakulásban. Az esetek 60%-ában orális nyálkahártya ellenes antitesteket is sikerült kimutatni. Egyéb indukáló faktor lehet trauma, dohányzás, vitaminhiány, vashiány, ételallergia, és a stressz. Gastrointestinalis zavarok is hozzájárulhatnak a kialakuláshoz. A teljes lakosság kb. 10%-át érinti, magasabb szociális viszonyok mellett gyakoribb.

Megjelenés: Többnyire 20 éves kor fölött jelentkezik, kiválthatja kisebb trauma, bizonyos fajta ételek fogyasztása, felső légúti fertőzés, menstruáció. Bevezető tünetként a nyálkahártya lokalizált égő érzése szerepel, eközben erythema jelenik meg a későbbi elváltozás helyén. A prodroma után 2-48 órával fehér papula keletkezik, kifekélyesedik és a következő 2-3 nap alatt fokozatosan növekszik. A laesió kerek, szimmetrikus és sekély. Amennyiben több laesió fordul elő, azok mindig különállóak. Főleg az ajkak belső felén helyezkednek el, csak nagyon ritka esetben fejlődnek a gingiván vagy a palatumon.

A betegség enyhe formájában (minor típus) az elváltozások 0,3-1 cm méretűek, 2-6 darab található a szájnyálkahártyán, alapjuk erythemás, szélük éles. Egy héten belül gyógyulás várható. Évente egy-két alkalommal jelentkeznek. Súlyos formában (major típus) a betegek legyengülnek, munkaképességük csökken. A fekélyek mélyek, az 5 cm-es átmérőt is elérhetik, és rendkívül fájdalmasak. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a laesiók nem különülnek el egymástól, összefolynak. Predilekciós helye az oropharyngealis nyálkahártya és a lágy szájpad. A gyógyulás lassú, hónapokon keresztül tart.

Kezelés: Az afta ellen a gyógyszeres kezelést az eset súlyossága befolyásolja. Enyhe esetben helyi emolliensek és helyi érzéstelenítő készítmények alkalmazása elégséges. Figyelembe kell venni, hogy az afta laesiók mérete nincs összefüggésben a fájdalommal. Látszólag kis elváltozás is erős, szúró fájdalommal járhat. Súlyosabb esetekben a lokális cortikosteroidok jó hatásúak, csökkentik a gyógyulási időt és az ulcusok (afta) méretét. Fontos a 15-30 perces kontaktus a gyógyszerrel, és a napi 4x-i alkalmazás. Tetracyclin hatóanyagú szájöblítő szer akár 50%-kal csökkenti a gyógyulási időt, de mellékhatásként szóba jön az allergia ill. a candidiasis, így alkalmazása megfontolandó. Szisztémás gyógyszerek képesek az ulcusok számát csökkenteni. Colchicine, pentoxifyllin, dapsone, szisztémás szteroidok, és a thalidomide alkalmazható, de a mellékhatások súlyosak lehetnek. 

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
06 (20)  485 32 84
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület